Kuskus, cous cous nebo také „marocká těstovina“ je tradiční severoafrickou potravinou, kde je dodnes velmi oblíben a připravuje se jako národní pokrm. Odtud se postupně rozšířil do celého světa. Vyrábí se spařením vodou a následným tvarováním kuliček krupice nejčastěji z obilovin, popř. z jiných alternativních plodin. Celozrnný kuskus je zpravován z celých zrn pšenice včetně slupek. Je chuťově zajímavější a výraznější.
Použití kuskusu je opravdu univerzální. Má příjemnou zrnitou strukturu a sám o sobě není příliš výrazné chuti. Bývá připravován jako hlavní chod v podobě rizot nebo různých směsí, příloha, nasladko, jako součást zeleninových salátu nebo polévek.
Příprava:
Příprava kuskusu je velmi jednoduchá a rychlá. Kuskus zaléváme pouze vroucí osolenou vodou, vývarem, mlékem nebo vařícím pokrmem v poměru 1 : 2 (kuskus : voda). Necháme zhruba 15 minut odstát, kdy kuskus vstřebá tekutinu. Pro zabránění případného slepení můžeme přidat trochu olivového oleje nebo ghí.
Chybí či je nepravdivý některý důležitý parametr? Uvedené informace jsou pouze orientační, před zakoupením ve vybraném obchodě doporučujeme ověřit, že prodávaný model má klíčové vlastnosti dle vašich požadavků. I když se snažíme o maximální přesnost informací, bohužel nemůžeme zaručit jeho 100% správnost. Ceny produktů jsou uváděny včetně DPH.